Kehebatan Herba Maharani

644124_145509605592197_1068999495_n

Hai..

Saje je along nak perkenalkan dan sambil mempromosikan herba MAHARANI ni.. Bak kata sesetengah orang ‘Herba Kebahagiaan & Peransang’… (Amboi…) Bagi pengalaman along.. Herba MAHARANI  ni adalah herba yang membantu untuk mendapatkan zuriat juga..(Cheewaah..) kerana antara keberkesanan herba ni adalah mampu mengatasi masalah sukar hamil, senggugut semasa period, keputihan dan macam-macam lagi masalah dalaman wanita.. Ouwh… Takkan kita nak makan sebarangan ubat tanpa tahu kaedah pembuatannya kan? Ok, jom check it out!

Sedikit Cerita Pil Maharani :

-Dikenali sebagai Te Zhi Bai Feng Wan.

-Ianya adalah keluaran Beijing Tong Ren Tang yg merupakan tanda perniagaan yg bersejarah melebihi 300 tahun di China

-Tong Ren Tang Te Zhi Bai Feng Wan adalah diperakui sebagai ‘Produk Terkenal di China’ pada tahun 1994.

-Juga diiktiraf sebagai ‘Spesis Ubat Herba Yang Terpelihara’ pada tahun 1998.

-Pengiktirafan HALAL oleh Pertubuhan IFANCA (China Islamic Association – badan Islam luar negara yg diiktiraf oleh JAKIM)

-Diluluskan oleh Jabatan Kawalan Dadah Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL20014419T)

-Menggabungkan 16 jenis ramuan herba terpilih dan bernilai dgn pati ayam hitam sbg ramuan utamanya. Antara fungsi fungsinya : -melancarkan peredaran darah

-menyelesaikan masalah wanita (keputihan, senggugut, peredaran haid)

-melegakan masalah sakit pinggang, sakit belakang, sendi, lutut, migrain, angin dlm badan, lenguh2, kebas & urat saraf

-menegang dan memberi keanjalan pd kulit (payudara, ovari, pinggul) ubat gantian utk jamu, ubat periuk semasa berpantang, menyuburkan badan selepas bersalin, mengecutkan rahim dgn cepat

-Untuk golongan wanita yg hampir menapous, ia menguatkan tulang & daya tahan penyakit

-Mengeratkan hubungan suami isteri

Cara Pengambilan:-

Cara makan Herba Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari. Mulakan makan Herba Maharani hari pertama selepas period (datang haid). Masa terbaik untuk makan Herba Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan.

Makan mestilah bersama air suam.

Herba Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba (tindakbalas badan yang berbeza).

Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral.

Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji. Atau, boleh juga mulakan dengan 10 biji.

Kalau rasa okey (tak panas badan) boleh tambah dos kepada 15 atau 25 atau 50.

Jangan ambik kurang dari 10 biji sehari ye sebab nanti tak berkesan.

Kuantiti dalam sekotak Herba Maharani = 6 bebola putih = 300 biji kecil pil herba

  • jika ambil 10 biji sehari = 30 hari (waktu period jangan makan)
  • jika ambil 25 biji sehari = 12 hari (habis sekotak , stop untuk bulan itu, sambung selepas period)
  • jika ambil 50 biji sehari = 6 hari (habis sekotak ,stop untuk bulan itu, sambung selepas period

** Sebulan amalkan satu kotak sahaja Herba Maharani. Setelah habis sekotak, hentikan makan Herba Maharani seketika hingga period seterusnya datang. Lepas period ulangi cara makan yang sama.

Keberkesanan & Kehebatan

  • Membantu menyelesaikan masalah persekitaran – Ovari , rahim iaitu senggugut , keputihan,kegatalan , haid tidak teratur , menopose dan lain-lain.
  • Membantu menyelesaikan masalah persekitaran payu dara iaitu sebarang ketumbuhan, saluran yang tersumbat dan akan memberi keanjalan pada payu udara.
  • Mengawal selia tekanan darah,emosi dan sraf.
  • Membantu menyelesaikan masalah sengal-sengal sendi, asma,urat timbul,peranakan jatuh(prolebsis), sakit pinggang dan lain-lain.
  • Menyerlahkan kecantikan luaran iaitu seri muka , lebih bermaya, bersemagat, kulit halus , awet muda, dan dapt memberikan kebahagian kepada pasangan.
  • Amalan selepas bersalin – mengelak daripada kemurungan , membantu membetulkan kedudukan , ovari , rahim dan lain-lain.
  • Pil Maharani merupakan pil kesuburan bagi wanita, sesuai diambil untuk wanita yang inginkan cahaya mata atau wanita yang akan mendirikan rumahtangga sebagai persedian kesuburan awal.

Pil Maharani ini juga boleh diambil untuk wanita yang sedang berpantang selepas bersalin.

Pil maharani, jika para suami tahu khasiatnya untuk isterinya, sudah pasti mereka merayu isteri masing-masing mengamalkannya

Hanya RM65, postage RM10 to your doorstep seluruh negara

To order SMS saya 019-5685283 lin @ 0135283315 wan

Cuba dulu baru tahu hasilnya..

pasti ummpph!!

Kelebihan garam Amalan Rasulullah S.A.W

product_14_1

 

 

Kelebihan garam Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka .Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Amalan Hidup Sihat

Dapat membantu menyelesaikan segala masalah penyakit anda dengan mengamalkan Garam buluh dalam masakan,lebih sedap dan lebih sihat.

 

pic garam bulluh

 

 

 

Untuk tempahan bolehlah hubungi kami

di talian 013-528 3315 ( wan ) @ 019-568 5283 ( lin )

 

 

Semakin hari semakin mudah untuk sihat

Semakin hari semakin mudah untuk sihat

Semakin hari semakin mudah untuk sihat…
Dengan Bio Velocity Sleep Mate (BVSM) sihat dengan baring dan tidur jek. Sesuai untuk yang tak rajin makan ubat-ubatan ataupun yang dah tak larat dah nak makan ubat-ubatan. 
Opppssss…bukan untuk orang sakit jek… tapi sesuai juga untuk orang2 yang sangat2 mementingkan kesihatan dan mendapat tidur yang lena… kerana kesihatan adalah kekayaan…

13120_516268888415935_23884504_n

Kejujuran sendiri

HAI BEAUTIFUL…

 
Nie ALONG nak citer sikit pasal pengalaman sendiri memakai PREMIUM BEAUTIFUL…
 
Sebenarnye lebih 3tahun ALONG dok follow pasal PREMIUM BEAUTIFUL nie… 
 
 
 
Masa tu ALONG tak keje dah konon nyer nak jadi suri rumah sepenuh masa la… utk minggu pertama memang best la… Masuk je sebulan dah rasa meroyan kejap, dah settle keje umh dah tak tahu nak buat ape… 
Apa lagi dok layan FB je la… Sampai la ALONG terbaca pasal PREMIUM BEAUTIFUL nie… mula2 baca memang tertarik… Berminat nak pakai… Tapi tengok jer harga nyer rasa tak mampu jer nak beli… sedih pun ada…
 
Bermula lah sesi memujuk suami utk beli set PB… Yerla kan kite ni dok umh jer mana de income… harapkan suami jer la… Suami tak bagi sebab mahal katanyer… 
Sedih bukan kepalang la…
 
 
 
Dari situ ALONG mula mengikut perkembangan PREMIUM BEAUTIFUL ni dr internet… saper2 friend dlm FB yg pakai PB ni ALONG follow… kat blog2 pun ALONG ikut gak… hari2 baca pasal PB ni… Dari jenis fabriknyer, cara nak pakai, cara nak cuci, efek setelah memakai PB…
 
Nak amik info kebaikan pakai PB ni nanti senang la nak pujuk abg nyer belikan PB… Hari2 ALONG citer kat suami pasal kebaikan PB ni… Mula2 memang dia ckp dia tak mampu belikan… 
 
Tapi ALONG tak putus asa… ALONG ckp la sajer nak kongsi cerita… Hampir 2tahun kot ALONG just cerita jer pasal PB ni kat suami… Dah nampak perubahan suami mcm berminat… 
Bila balik je keje dia tanya ape lagi info terbaru pasal PB utk hari nie… Wah masa tu kembang kan hati nie… ade respon positif…
 
 
Ape lagi ALONG cakap la kat suami yg azam tahun 2012 ALONG nak kurus n pakai kebaya time raya… Ada respon positif dari suami… berkali2 dia tanya betul ke keputusan nak pakai PB???
 
Sudah tentu la kan…
 
Nekad nak pakai gak… Suami kata kalau tak berjaya kurus mcm ne??? 
Duit dah kuar byk ni??? 
ALONG memang nekad nak pakai dan akhirnya pada pertengahan bulan APRIL 2012, suami bg duit utk belikan….
 
Kembang setaman la hati ni… dapat ape yg kite nak kan selama ni… walapun hampir 3tahun ALONG menanti dan menunggu utk memiliki nyer…
 
Setelah 5bulan memakai PREMIUM BEAUTIFUL ni… bukan sajer dapat bentuk badan yg menarik takde la mcm sebelum kembang jer… MAlah penyakit yg ALONG bertahun2 tanggung beransur hilang… ALONG mengidap Magrin  & Gastrik yg kritikal… Kalau dulu panadol nie lah teman ALONG kemana sajer… pantang kena panas, cahaya yg kuat, bunyi yg terlalu bising. mulalah penyakit menyerang…
 
Kini syukur alhamdulillah… penyakit beransur pergi… Kini ALONG tak perlu membawa PANADOL kemana sajer…
 
Kepuasan yg ALONG dapat hari nie bukan utk ALONG sorang jer… Suami pun dapat merasainyer… Memang tak salah la ada yg memberi gelaran kpd PB nie “Produk Abang Sayang”…
 
Kalau nak tahu kena pakai la sendiri kan????
 
Kepada sesiapa nak merasai kehebatan fabrik PREMIUM BEAUTIFUL ni bgtau je kat ALONG…
 
PB ni bukan sajer membantu utk korang nak kurus kan badan semata-mata… Malah ia boleh membetulkan sistem dlm bdan kite… Ia jugak bertindak sebagai detector kpd penyakit yg kite tak ketahui…
 
ALONG boleh bg pakai secara free jer…
 
BERMINAT???
FOC JER…..

 testimoni sendiri

Call / SMS ALONG yer…
0195685283

Bella Awards

NTV7 this Saturday 2/3/13 brought to u by Hai-O as main sponsor..!

Jangan lupa saksikan Ye…..My CDM  Natsha Aimee

553066_10151254184662644_1042031130_n

Assalamualaikum

 
Siapa FATIN LIYANA???
 
ARTIS KAH???
YOUTUBE SENSATION KAH???
 
 
 
Tak kan korang tak tahu siapakan gerangan gadis kecil molek ni???
 
Kalau nak tahu dia ni merupakan BLOGGER yg paling top skang…. 
 
Tak Caya??? 
 
Ce korang taip jer nama FATIN LIYANA kat google… Mesti jumpa punya…
 
 
Kenapa yer ALONG nak citer pasal dia plak ek???
Sebab nyer Doktor muda ni pun dah memiliki set PREMIUM BEAUTIFUL nyer…
Cuba korang tengok FATIN LIYANA ni… Badan dah kurus. Tapi kenapa lagi dia nak mengenakan set PB???
Nak tahu sebab ape???
 
 
Cuba perhatikan yer… Posture semasa dia duduk… Kan ker bongkok… 
So, memang org yg kurus ni berpotensi kelihatan bongkok… That way la dia memilih untuk memakai PREMIUM BEAUTIFUL…
 
Tengok plak gambar ni… Kan lain posture badan dia… 
Ni gambar FATIN LIYANA memakai PREMIUM BEAUTIFUL…
 
Kalau korang nak tahu hari ni hari yang ke 6 FATIN LIYANA menyarungkan PREMIUM BEAUTIFUL…
 
 
Tak semestinya org kurus pun perlu mengatakan tidak untuk memiliki set PREMIUM BEAUTIFUL…
Rata2 semua sudah mengetahui PREMIUM BEAUTIFUL direka 70% utk kesihatan dan 30% kecantikan…
Bila badan dah sihat confirm la kita akan kelihatan cantik bukan….
 
Masih tidak terlambat untuk korang diluar sana memilik set PREMIUM BEAUTIFUL anda…
 
 
 
CALL ME NOW!!!
 
 
LIN
019 5685283
 
@
 
AZWAN
013 5283315
 
 
 

KEKAYAAN SEBENAR

SEDARLAH SAUDARAKU:

  • SAMPAI BILA KITA MAHU BERADA DI ZON SELESA? ZON ITU SEMAKIN HARI SEMAKIN MENCEKIK LEHER KITA SEBENARNYA.
  • SAMPAI BILA KITA HANYA MAHU MAKAN GAJI SAHAJA?SEDANGKAN ORANG LAIN BERJAYA DENGAN PERNIAGAAN?
  • SAMPAI BILA KITA MAHU MASYARAKAT KITA TERUS MENGELUH KERANA KESEMPITAN WANG?
  • SAMPAI BILA KITA NAK TANGGUNG HUTANG? ORANG LAIN BOLEH BELI B.M.W DENGAN BAYAR �CASH�
  • SUDAH LAMA KITA DALAM KESEMPITAN WANG, MENANGGUNG HUTANG DAN SEBAGAINYA, SAMPAI BILA? KENAPA KITA MALU DAN MALAS UNTUK MENGUBAH SIKAP, SEDANGKAN KITA TAHU AKHIRNYA PASTI KITA AKAN BERJAYA?
  • SAUDARAKU, JANGAN SAMPAI KEMELUT KEWANGAN YANG MELANDA KITA SAMPAI DI TAHAP KRITIKAL BARU NAK MENCARI JALAN KELUAR, TAKUT NANTI TERLAMBAT.

KEKAYAAN SEJATI

adalah mempunyai

CUKUP WANG DAN CUKUP MASA UNTUK MEMBUAT APA YANG ANDA MAHU DAN BILA ANDA MAHUKAN NYA.

Sekarang adalah masa untuk anda membuat keputusan.
Apakah ketakutan sebenar anda tentang masa depan? 
  • KETAKUTAN SEBENAR adalah apabila hidup berakhir dengan kepapaan, bergantung kepada keluarga atau bantuan kerajaan.
  • KETAKUTAN SEBENAR adalah apabila bersara dimasa tua dengan pencen tak seberapa.
  • KETAKUTAN SEBENAR adalah kesudahan penghidupan yang bercelaru, dan bila dah tua, didalam hati, bahawa anda, anda boleh melakukan dengan lebih baik lagi.
  • KETAKUTAN SEBENAR adalah mematikan atau menguburkan impian anda kerana anda memilih mengikut pelan yang tidak boleh menjadi kenyataan.

Peluang keemasan ini jangan dilepaskan!

Sekarang tibalah GILIRAN ANDA untuk bebas MERAIH KEKAYAAN sejati, tetapi anda perlu MENGIKUTI PELAN yang berlainan.

INGAT! anda perlu MEREBUT PELUANG APABILA DIBERIKANkepada anda, tidak menunggu sehingga anda fikir anda bersedia untuk nya.

Seperti yang dikatakan

� PELUANG TIDAK PERNAH TERLEPAS, HANYA DIAMBIL OLEH ORANG LAIN TERLEBIH DAHULU.�


JANGAN BIARKAN
 peluang ini berlalu begitu saja. Ini adalahPELUANG ANDA untuk merebutnya. Anda boleh melakukannya. Berikan peluang kepada diri anda untuk MERAIH PERKEMBANGAN ekonomi yang HEBAT selepas francais.
Networking hari ini adalah francais 20 tahun lalu � perniagaan $100 billion setahun yang sedang ditentukan untuk meletus kepada $900 bilion didekad akan datang.

JANGAN TUNGGU LAGI!

Tiada masa lain yang sesuai untuk terlibat. Sekarang adalah masa yang tepat, bersama kumpulan yang tepat untuk meninggalkan golongan PENAKUT, jadi AMBILLAH KESEMPATAN ini sebelum orang lain mengambilnya.

ANDA MEMANG LAYAK!

KEJAYAAN YANG ANDA IMPIKAN PERLU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA!
MULAKAN LANGKAH ANDA SEKARANG!

�You can be RIGHT & You can be RICH�

 
SERTAILAH SAYA SEKARANG JUGA,

KEJAYAAN PASTI MENANTI ANDA

DI PREMIUM BEAUTIFUL

INSYA ALLAH!

Untuk maklumat lanjut cara memulakan perniagaan ini sila hubungi saya 
Lin  019-5685283 atau wan  013-5283315.

Assalamulaikum

Amalan Dipermudahkan Rezeki

20 AMALAN SUPAYA DIPERMUDAHKAN REZEKI

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:
Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. ” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:
“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)
3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:
“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)
4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)
5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:
“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya. ” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)
6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:
“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)
7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)
8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.
9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. “
10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.
11. Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. ” (Riwayat Bukhari)
12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)
13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)
14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah .
15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)
16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)
Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)
17. Amalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.
Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca
“Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.”
Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ahsetiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.
18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.
19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim) Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.
20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda:
“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)
Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri
“jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)
Pendek kata, bagi orang Islam, untuk DIPERMUDAHKAN rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.
Selamat Beribadah dan Semoga amalan-amalan ibadah kita diterima oleh Allah swt………..InsyaAllah…
Premium Beautiful

Sihat, Cantik dan Bergaya